ineklerde Eklem Sağlığı
ineklerde eklem sağlığı
Eklem iltihabı ve yatma sebebi ile oluşan yaralar (decubitus -Decubitis) öncelikle kıl dökülmesi şeklinde görülen (alopecia) genelde diz ve dirsek derisindeki değişimler. Deri üzerinde oluşan baskı ve yük: Kesin bir risk faktörü olarak bu tür hastalıkların oluşması için zemin hazırlar.
İnekler yatar ve kalkarken eklemler binen yük
İnekler yatarken, zemine temas eden derileri kendi vücudunun tüm ağırlığına maruz kalır. Böylece sert yatak yüzeyi ile kemik dokusu arasında kalan bu bölgede kan dolaşımını ciddi şekilde engellenir. Yatma esnasında hayvan vücut ağırlığını yumuşak yatak üzerinde ne kadar çok dağıtabilirse, deri dokusu daha iyi ve uygun şekilde beslenir.
Anatomi
Vücut üzerinde oluşan geçici yüke rağmen, kas dokusu: alt deri yağ dokusunun yumuşaklığı ve elastikiyeti sayesinde deriye kan akışını sağlayabilir. Ancak yük çok fazla ise veya çok uzun süreli olursa deri üzerinde kılların dökülmesine sebep olur. Kemik dokusunu üzerindeki bu bölgelerde dirsek eklemlerinde deri agnozi oluşumuna sebep olur.


İneklerde eklem sağlığı Risk faktörleri
Aşağıdaki faktörler yatmaktan kaynaklanan eklem iltihaplanması ve deri zedelenmesine sebep olurlar:
- Derinin beslenmesi ve kan dolaşımı basınç sebebi ile engellenir. Bu metabolizmayı yavaşlatır böylece deri görevini tam yapamaz ve sağladığı koruma azalır.
- Kıl kayıplarının sebebi ise kıl kökü metabolizmasının bozulmasından kaynaklanır. Kılsız deri kendini dış kaynaklı etkilerden koruyamaz.
- Nem (süt, idrar, ve gübre) deriyi yumuşatır ve inceltir. Bu tip pişik oluşmuş deride, bakteriler daha kolay nüfuz eder ve iltihaplanmaya sebep olur.
- Hijyen olarak yetersiz yatak alanları içinde yoğun miktarda bakteri bulunan gübre ve sıvı birikimi sebebi ile, enfeksiyon oluşumu için tehlikeli bir kaynaktır.
- Geviş getirmeyecek şekilde alına yem ile yeterli olamayan vitamin destekleri, mineraller ve katkı elemanları.
Çiftçi neler yapmalı ?
Yatak alanlarını düzenleyerek , hayvanın vücut ağırlığını kolayca dağıtabileceği hale getirmeli.
- Yatak alanı devamlı kuru, yumuşak, nemi emen ve deri dostu malzemeden olmalı.
- Yatak alanına ince kıyım sap atarak oluşacak nemi emmesi sağlanmalı
- Yatak alanı daima temiz olmalı
- Optimum besini almalı (geviş için uygun olan)
> İneğin doğal ve en uygun yatma konforunu sağlayarak (her gün yaklaşık 12 saat süre ve 60 -90 dakika fasılalar ile yatması gerek)
daha detay bilgi için yüksek verimli sağmal ineklerde eklem yaraları LINK
İnek yatağı seçerken
Hayvan yatakları; hayvanların Cinslerine , Irklarına, Yaşlarına ve yetiştirme modeline göre Bağlı sistem, yarı Serbest, Padok sistemleri için farklılık gösterir. Yüksek verimli süt sığırları için önerilen KRAIBURG fonksiyonel hayvan yatağı, Esneme oranları, Kalınlıkları ve Özellikleri farklı olup, hayvanların ihtiyacına göre değişik model, tip ve ölçülerde imal edilmiştir. Sağmal hayvanlar için önerilen; yumuşak, konforlu ve fonksiyonel inek yatağı, yatma süresini artırırken, süt verimine ve hayvan konforuna doğrudan etki eder.
Hayvan yatağı çeşit ve fiyatları: Farklı özellik ve yumuşaklıkta Besi yatağı, inek yatağı, Buzağı yatağı , At yatağı, Deve yatağı ve diğer tüm büyük baş hayvanlar için kauçuk yatak, süngerli döşek ve altlıklar. Kauçuktan imal yumuşak dayanıklı 10 yıl garantili KRAIBURG ürünleri hayvan konfor ve refahını artırırken size kazanç sağlar. DLG testleri yapılmış ürünler. DIN 3763 – “Konfor sınıflarına” sahiptir.
Bilgi hattımızı arayın veya kayıt formunu doldurun.
Recent Posts
Kategoriler
- Ahır zemini (10)
- At ahır ve yatakları (4)
- Buzağı kulübesi (3)
- Gübre yönetimi (3)
- Hayvan Konforu (33)
- inek yatağı (16)
- Kauçuk zemin (14)
- Sağmal inek (5)
- süt verimi (14)