inek yatağına ihtiyaç var mı?

Hayvan ve inek yatakları Genel Özellikleri

At, deve, sağmal inekler ile besi hayvanları için özel dizayn edilmiş olan ergonomik hayvan yatakları var. Ama inek yatağına ihtiyaç var mı?

inek yatağına ihtiyaç var mı?

Doğada ve meralarda yüz binlerce yıl yaşayan çift tırnaklı bu hayvanların doğal ortamlarının dışında sanayi tipi beton zeminli çiftliklerde yaşamak zorunda olması yaşam şartlarını ağır ve olumsuz yönde etkilemektedir.

Hayvan sağlığı ve verimliliği sanayici ve çiftçiler için çok önemli olduğuna göre ahır içinde yaşam koşullarını doğal koşullara en yakın hale getirmek için doğal malzeme (ot, toprak) kullanımı ekonomik olmaktan çıktığı için kauçuk zemin ve altlıklar kullanılmaya başlanmıştır.

Endüstriyel çiftçiliklerin ve özellikle inek ahırlarında doğal ortam malzemeleri (ot, toprak, kum, dışkı) altlık ve yatak olarak kullanılmalı. Kullanılamıyorsa ve her türlü iklimsel farklılıklarda en kullanışlı malzemenin kauçuk mamullerinden yapılan yataklar olduğu yapılan testler sonucunda kabul görmüştür.

İnek altlığı:

inek altlıkları

Hayvan altlığı; yöresel malzemelerden olan sap-saman, toprak, kum ve kuru dışkı (Kompost) olarak kabul edilir. Bunlar doğal malzeme olup hayvan doğasına en uygun materyaller olmakla birlikte sanayi tipi çiftliklerde doğal malzeme kaynakları azlığı sebebi ile temininde, dağıtımında ve bertaraf edilmesinde oluşan güçlük, ekonomik olmadığı ve çevresel endişeler gerekçesi ile endüstriyel çiftlikler tarafından pek tercih edilmemektedir.

İnek altlığından, döşeğe ve inek yatağına nasıl geldik?

Sanayi tipi çiftliklerde doğal malzeme temininde, dağıtımında ve bertaraf edilmesinde oluşan güçlük ve mali yük sebebi ile ekonomik ikame malzeme olarak kauçuk tercih edilmektedir. İnek yatağı ile inek döşeği arasındaki fark nedir? Bu iki tanım benzer görünmekle birlikte kullanım ve teknoloji farkı vardır bunu daha iyi anlamak için gelişimi söyle tarif edebiliriz.

İnek Döşeği:

İnek döşeği

1950-1970 yılları arası sap-saman kullanım maliyetleri artmaya başlandığında plastik ve kauçuktan mamul torba ve kılıflar içine sap saman vs. Koyarak altlık malzeme kullanım süresi ve işçiliğini azaltma yoluna gidilmiş. Daha sonra kılıflar ve içine konulan malzemeler 1980-2000 yılları arası değişikliklere uğramış ve bugünkü dışı 2-4 mm kalınlığında kauçuk kılıf veya örtü ve bu kılıf içinde ve/ veya altında sünger / elyaf / granül / Latex / su gibi malzemeler ile yumuşaklık sağlanmaya çalışılmaktadır. İçinde ve üzerinde kullanılan malzemeye göre yumuşaklığı, fiyatı, kullanım ömrü ve özellikleri değişmektedir.

İnek Yatağı

İnek Yatağı: 1970 yıllarından sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak aynı insan yataklarında olduğu gibi inek yatakları için sadece yumuşaklığın yetmediği; kuru ve temiz kalabilen ve bakım gerektirmeyen özelliklerin sunan düz levha şiltelerin yanı sıra ayrıca fiziksel, geometrik, mukavemet ve konfor, emniyet unsurlarını bir arada bütünlük içinde fonksiyonel inek yatakları kullanılmaya başlanmıştır.

kauçuk inek yatağı

Kraiburg İnek yatağı farkı nedir?

  • Hayvan yatakları; hayvanların Cinslerine, Irklarına, Yaşlarına ve yetiştirme modeline göre Bağlı sistem, yarı Serbest, Padok sistemleri için farklılık gösterir.
  • Yüksek verimli süt sığırları için önerilen KRAIBURG fonksiyonel hayvan yatağı: Esneme oranları, Kalınlıkları ve Özellikleri farklı olup, hayvanların ihtiyacına göre değişik model, tip ve ölçülerde imal edilmiştir.
  • Yapılan karşılaştırma testleri göstermiştir ki: Sağmal hayvanlar için önerilen; yumuşak, konforlu ve fonksiyonel inek yatağı, yatma süresini artırırken, süt verimine ve hayvan konforuna doğrudan etki eder.

Kraiburg kauçuk yatakları üzerinde döşenen ahırlarda günde en az 1 saat daha fazla yattıkları ve bunun %1,5 ila % 2 süt verimi artışı sağladığı gözlemlenmiştir. Böylece yapılan inek yatağı yatırımını kısa sürede amorti edeceğini ve ekonomik olduğunun diğer bir göstergesi kabul edilebilir.

Kauçuktan imal yumuşak dayanıklı 10 yıl garantili KRAIBURG ürünleri hayvan konfor ve refahını artırırken size kazanç sağlar. DLG testleri yapılmış ürünler. DIN 3763 – “Konfor sınıflarına” sahiptir. Bu ürünler DLG (Alman tarım birliği) tarafından Fokus test ve SIGNUM test sertifikalarını almış ve güvenirliği kanıtlanmıştır.

Fonksiyonel inek yatağı

Bu konunun dünya lideri olan Kraiburg fonksiyonel inek yatakları (http://rubber-cow-mat.com/hp4336/Cubicles.htm?ITServ=C1526c4fdX154fc0e8aacXY23cf) ISO 9001 sistem sertifikalı olup Avrupa Birliği (AB) normlarına göre EC 834 / 2007 Organik tarım da kullanılabilen yegâne kauçuk yatak ve altlıklarını üretir.

Fonksiyonel inek yatakları

Gezinti alanları ile sağım alanları ve sağım ünitelerinin kauçuk zemin kaplamaları ilk Almanya’da Kraiburg şirketi tarafından üretilmiştir. 1946 yılından bugüne dünya çapında birçok çiftlikte kullanılmakta olan Kraiburg ahır ürünleri, 2001 yılından bugüne Türkiye pazarında önemli referans olabilecek sağmal ve besi çiftlikleri ile yeni yapılan at hastanelerinde kullanılmaya başlanmış ve oldukça iyi sonuçlar ile ülkemizde kabul görmüştür.

(Ek:1Referanslar http://fermanet.com/uygulamalar.asp?LanguageID=1&cid=4&id=400 )

Hayvan sağlığı ve verimliliği sanayici ve çiftçiler için çok önemlidir. Ahır içinde yaşam koşullarını doğal koşullara en yakın hale getirmek için çözümler aranmaktadır. Bu sebeple Kraiburg şirketi araştırma geliştirme departmanı, dünya çapında müşterileri olan çiftçiler ve kullanıcılar ile daima düzenli ziyaret ve bilgi alışverişini devam ettirmektedir.

Hayvan yatağı çeşit ve fiyatları: Farklı özellik ve yumuşaklıkta (Besi yatağı, inek yatağı, Buzağı yatağı, At yatağı, Deve yatağı ve diğer) tüm büyük baş hayvanlar için kauçuk yatak, süngerli döşek ve altlıklar.

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.