inek yatağı özellikleri

Hayvan yatakları; hayvanların Cinslerine, Irklarına, Yaşlarına ve yetiştirme modeline göre Bağlı sistem, yarı Serbest, Padok sistemleri için farklılık gösterir. Yüksek verimli süt sığırları için önerilen KRAIBURG fonksiyonel hayvan yatağı, Esneme oranları, Kalınlıkları ve Özellikleri farklı olup, hayvanların ihtiyacına göre değişik model, tip ve ölçülerde imal edilmiştir. Sağmal hayvanlar için önerilen; yumuşak, konforlu ve fonksiyonel inek yatağı, yatma süresini artırırken, süt verimine ve hayvan konforuna doğrudan etki eder.

İnek yatağı özellikleri, çeşitleri ve alırken dikkat edilmesi gereken hususlar

inek yatağı sap saman
  1. Dayanıklılık
  2. Yumuşaklık
  3. Şeklini koruma
  4. Isı yalıtımı
  5. Kayma direnci
  6. Temizlik ölçütü
  7. Bakım kolaylığı
  8. Konfor sınıfı DIN 3763

İnek Yatağı Kalite Kriterleri, özellikleri ve STANDARTLARI: sığır yatak ve altlıkları; DIN 3763 – “Konfor sınıflarına” sahip olmalıdır.

İnek yatağı nasıl olmalı

  • En az 30 mm kalınlıkta ve esneme oranı %42 den yüksek olmalı: Yumuşak
  • Yüzeyi kaygan olmaması için önlem alınmış olmalı.
  • Su ve gübre tutmamalı (hijyenik olmalı), Drenaj yapabilmeli
  • Bakteri üremesine ortam sağlamamalı.
  • Emici ve (poroz) gözenekli olmamalı (mastitis için gereklidir).
  • Soğuktan ve sıcaktan koruyucu özelliklere sahip olmalı
  • Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalı
  • Şekil bozukluğu ve göçük oluşmamalı.
  • Ekonomik olmalı
  • Kolay montaj serilip kaldırılabilir olmalı
  • İş gücünü azaltmalı

Dayanıklılık:

Ürünlerin pazara sunulmadan önce belirli testlerden geçirilmiş olması gerekmektedir. Üretilen birçok kauçuk altlık materyali bir süre sonra delinme yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılması yapılan yatırımın maliyet açısından gerekeni sağlamadığı anlaşılır. Yırtılma, çökme, deformasyon olmadan uyun yıllar kullanılabilmeli.

Yırtılma, çökme, deformasyon olmadan uyun yıllar kullanılabilmeli.

Yumuşaklık:

İnekler eğer bir günde 12 saatten fazla yatacaklar ise yattıkları yerlerin rahat ve yumuşak olması gerekmektedir. Optimal sert yatak zamanını ve süt üretimini azaltmakla kalmaz aynı zamanda eklem rahatsızlıklarına ve yaralanmalara sebep olur. Esneme oranı en az % 42 ve üzeri olmalı.

20 cm çapında ve 200 kg basma ağırlığında esneme oranı

Şeklini Koruma:

Durak alanlarına serilen kauçuk yatak ve döşeklerin baskı altında kaldıkları zaman içe doğru gömüldükten sonra tekrar eski şeklini almıyorsa burada oluşan çukurluklara pislik birikecek ve hayvanın yattığı alana belli bir mikroorganizma faaliyeti başlayacaktır. Ayrıca işçilik ve temizlik açısından da bir sorun teşkil edecektir.

Döşek çökmesi inek yatağı

Genleşme ve deformasyon:

Boyut kararlılığı: en-boy-kalınlık zaman içinde ve iklim şartları ile birlikte değişkenlik göstermemeli. Malzemenin iklim şartlarına ve uygulamaya dayanacak kadar esnek ve mukavemetli olması gerekli. Uzama ve genleşme katsayısı çok düşüktür bu sebeple şişme ve uzama olmaz. KRAIBURG Termal genleşme kat sayısı her 10 C˚ maksimum %0,2 ve doğal yük genleşme katsayısı % 1 dir.

Isı ve nem izolasyonu

Sığırların sıcaklık stresi yaşadıkları zamanlarda verimlerinde bir kayıp söz konusudur. Sentetik altlıkların ısı yalıtımı organik altlıklara göre daha iyi olduğu yapılan araştırmalar ile belirlenmiştir. Isı iletim katsayısı: Lamda değeri en düşük olan malzeme en iyi ısı yalıtımını sağlar.

  • Su emme: Su emmesi yüksek olan malzeme diğerlerine göre daha risklidir. Nem alan yataklık ıslaklık hissi vermenin yanı sıra bakteri gelişimini ve deri hastalıklarını destekler. Kullanılan malzememin su ve nem tutmaması istenir. Bu sebeple Sünger ve lateks vs malzeme zamanla nemi içine alır ve küflenir.

Isı Yalıtım ve su emme değeri yataklık standartlar içindedir.

Sünger ve lateks vs malzeme zamanla nemi içine alır ve küflenir.

Kayma direnci

İşletmelerde ahır zemini genelde beton malzeme kullanılarak yapılmaktadır.  Uygun koşulları sağlamayan zeminler hayvanların temkinli yürümesine ve kızgınlık aktivitelerinin azalmasına sebep olmaktadır. Kullanılan sentetik altlıkların hayvanların durak alanlarında ve yürüme yolarında kaymasına karşı dirençli olması ise hayvan davranışları ve hareketlilik açısından önemli bir kriterdir.

Konfor

Sığırlar, gelişmeleri ile hayvanları otlatmaktadır. Sonuç olarak, kısmen işlenebilir alt toprağa adapte olmuşlardır. Bu tür bir yüzey, hayvanlar yatarken ve ayakta dururken ve yürürken etkilidir. Elastomer paspaslara dayalı hassas bir zemin tasarımı, ineklerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu amaçla, sığır ahırları için elastomer altlıklar için gereklilikler bu belgede belirtilmiştir.

Yanıcılık

Yangın Sınıfı: Ülkemizde binaların yangından korunması hakkında yönetmelik gereği kolay alevlenici malzemelerin kullanılması yasaklanmıştır. İçerisinde yağ* (proses ve hızlandırıcı petrol türevi) bulunmayan B sınıfına giren malzemelerden yapılmış olan yangın yönetmeliğine uygun ürünler zor alevlenicidir.

Kraiburg ürünleri sığır yatak ve altlıkları; DIN 3763 – “Konfor sınıflarına” sahiptir.

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.