Gübre sıyırıcısı
Hayvan refah ve sağlığı için ahırların dışkıdan ( gübre) en kısa sürede kurtulması gerekmektedir. Gübre sıyırıcısı görevi ineklerin bulunduğu ortamdan atık ve dışkıyı uzaklaştırmaktır. Ahır zemini ve ortamda bulunan dışkı sadece zemin üzerinde kirli görüntü yaratmaktan öte bakteri üremesi için çok uygun ortam olur. Bunun yanı sıra katı dışkı ile sıvı dışkının bir arada bulunması amonyak oluşumuna ve koku oluşmasına neden olurken buharlaşan amonyak ortam hava kalitesini düşürmekle kalmaz asit oluşumu solunum yolu hastalıkları ile ortamda bulunan metal malzemenin paslanmasına ( korozyona) neden olur. Islak kalan zemin hayvanların ayak ve derisine nüfuz ederek önce tırnak ve daha sonra ayak ve topallık problemlerine neden olur.
Dışkı sıyırıcıları (Gübre sıyırıcıları)
Sığır barınaklarına ineklerin günlük ortalama ürettiği 50 kg – 60 kg arasındaki gübrenin temizlenmesi için geliştirilen gübre sıyırıcılarının görevi bu gübreleri ineklerin bulunduğu ortamdan uzaklaştırmaktır.
İşletmenin özelliklerine ve kuruluş esasına göre farklı gübre değerlendire sistemleri bulunmaktadır. İş gücünü azalması yönünden otomatik gübre sıyırıcıları kullanımı entansif işletmelerde gübrenin tekrar değerlendirilmesi ve taşınması için büyük bir öneme sahiptir. Gübre sıyırıcılarının görevi koridoru temizlemektir. Çalışma mekanizması belli bir alan üzerine belirli aralıklarla ve hızla hareket etmesidir. Merkez bloğa bağlı iki tane sıyırıcı kanat, merkez blok, kızak ve desteklenmiş yan kanatlardan oluşmaktadır (Resim 1).
Dışkı en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılmalıdır: Bu sebeple (gübre) sıyırıcıları günde en az 8 kez tam ve doğru sıyırma işlemi yapabilmeli. AHIR zemini her daim, kuru , temiz ve yumuşak olmalı!
Gübre sıyırıcıları
Sıyırıcı Sistemleri Çift taraflı, galvaniz çelikten imal sağlam ahır zeminlerine adapte olan. Sıyırıcı yolunu tek sıyırıcı ile iki yönde de temizleyen ahır zemin gübre sıyırıcı arabası ve kanatlarının çeşitleri farklı özellikleri vardır. Her iki tarafında bulunan yanal kanatları ile duvarları temizlerken yolun genişlik farklarına adapte olur. Aşınmayı telafi etmek için ayarlanabilen çelik bıçaklar veya esnek poliüretan/ kauçuk dudaklar kullanılabilir.
Ahır zemini kuru ve temiz olması için otomatik gübre sıyırıcıları günde en az 8 temizlik yapmalı. Gübre sıyırıcı performanslarını artırmak ve zeminin mümkün olduğunca kuru kalmasını sağlamak için sıyırıcı dudakları kullanılması tavsiye edilir.
Hidrolik, halatlı ve zincirli sistem sıyırıcı gübre sıyırıcıları
Üretici firmalar tarafından çeşitli tipte Gübre sıyırıcısı üretilmekte olup, hidrolik, halatlı ve zincirli sistem olarak sıralanabilir. Gübre sıyırıcı çeşit ve modelleri için LİNK Sıyırıcılar günde en az 8 kez tam ve doğru sıyırma işlemi yapabilmeli AHIR zemini her daim, kuru , temiz ve yumuşak olmalı!
Kauçuk zemin üzerinde Gübre sıyırıcı kullanım
Süt sığırı işletmelerinde gübre sıyırıcıları kullanımı ve Yürüme Yollarına Kauçuk Kaplamanın Hayvan Davranışları Açısından Önemi artmaktadır. Altındaki paralel güçlendirme hattı sayesinde Üzerinde sıyırıcı ve araç * çalışabilen KRAIBURG kauçuk ahır zeminleri kaplaması. Hayvanların konfor ve refahını artırır; Hayvanın yere güvenli ve doğru basmasını sağlayarak; Ayak hastalıkları ve topallık oluşmasını engeller. Kayma-düşme yaralanmalarını azaltır. Kızışma davranışlarının kolay gözlemlenmesini sağlar. Bakım gerektirmez, temizlenmesi kolaydır, bakteri üretmez, koku yapmaz, buz tutmaz.
Kauçuk zemin kaplaması üzerinde sıyırıcı performansı oldukça yüksektir. 10 larca yıl sorunsuz çalışır.
Gübre sıyırıcısı sık sık kontrol edilmeli! Tanınmış üreticilerin gübre sıyırıcıları ayarlama gerektirmeyebilir. Gübre sıyırıcıların kauçuk zemin kaplamaların üzerindeki performansı pratik uygulamalarda kendini ispatlamıştır * Gübre Sıyırıcı ayarları uyarlama gerektiği durumlarda KRAIBURG yönergelerine baş vurabilirsiniz.
Amonyak emisyonu azaltmak
Gübre sıyırıcıları ahırda oluşabilecek amonyak emisyonunu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu maksatla sıyırıcı kullanım sıklığı düzenlenmeli ve günde en az 18 kez çalıştırılması sağlanmalı. Sıyırcı yollarının dizayn ve eğimleri ayrıca amonyak emisyonunu önemli miktarda azaltabilir.
Amonyak emisyon için dizayn sıyrıcı kanat ve dudakları