Buzağı Bakımı ve Yönetimi

Sağmal çiftliklerde buzağı bakımı ve yönetimi

Bir buzağı doğduktan sonraki ilk 24 saat, genel performansları ve yaşamları boyunca sağlıkları üzerinde muazzam etkilere sahip olabilir. Buzağı bakımı ve yönetimi ile yetiştirme uygulamaları, sağlıklı, üretken bir hayvan yetiştirmenin önemli bir bileşenidir. Kolostrum yönetimi, göbeğe daldırma ve buzağınızın ilk gününün diğer önemli kısımlarına yönelik uygulamalar çok önemlidir. Doğumdan hemen önce veya hemen sonraki perinatal dönemde buzağıların %66 ölüm riski taşıyor. Buzağı bakım ve yönetimi için temel unsurlar:

İlk 24 saat buzağı bakımı

Doğum ve Buzağılama yönetimi

Doğum, hem buzağı hem de inek için yüksek riskli bir zamandır. Sorunsuz bir doğumdan sonra bile her birinin özel ilgiye ihtiyacı vardır. Doğum sırasında sorunlar varsa, inek ve buzağıların iyileşmesine yardımcı olmak için daha da dikkatli bakıma ihtiyaç vardır. Büyük buzağılama yönetimi, verimli bir laktasyon ve başarılı bir yeniden üreme için barajı kurar ve buzağı, hayata doğru yolda başlayabilir.

Dünya hayvancılık Kırklareli Doğumhane zeminleri

Doğumhane ve Doğum alanı ahırın sessiz bir bölümünde olmalıdır. Doğum bölmesi minimum 3 m x 3 m (10’x10 ′) boyutunda olmalı ve temiz, kuru, hava akımından arındırılmış ve iyi aydınlatılmış, yalıtımlı ve havalandırılmış olmalıdır. Bu, hastalık kontrolü, rahatlık ve temele yardımcı olacaktır.

Göbek bakımı Bakteriler bir buzağının dolaşım sistemine göbek yoluyla karaciğere ve ardından kan dolaşımına girer.

Buzağı bakımı ve yönetimi

  1. Biyo-güvenlik…bak
  2. Buzağının sindirim sistemi….bak
  3. Kolostrum….bak
  4. Buzağı barınakları. Yazı konumuz…..

4-Buzağı barınakları

Buzağı barınaklarının temizlenmesi, buzağıları sağlıklı tutmak için yapabileceğimiz önemli şeylerden biridir. Yeni doğmuş bir buzağının bağışıklık sisteminin kırılgan doğası ve birçok buzağı hastalığının bulaşıcı hastalıkların sonucu olduğu düşünüldüğünde; temizlik ve dezenfeksiyon konusunda başarı sağlamak oldukça zordur.

Havalandırma iyi hava kalitesi, sağlıklı ve verimli bir hayvan gelişimi sağlar. Havalandırmanın amacı, toz ve cereyandan arındırılmış yeterli temiz hava sağlamaktır. Havada amonyak, karbondioksit ve hava kaynaklı patojenler gibi kirleticilerden makul ölçüde arındırılmış olmalıdır. Hayvanlar yeterli havalandırma olmadan kapatıldığında nem birikir ve artar, bu nedenle uygun hava dağıtımı önemlidir. Tamamen kapalı binalarda tercih edilen bağıl nem aralığı yüzde 55 – 75’tir.

Sağmal çiftliklerde buzağı bakımı ve yönetimi

Buzağı kulübesi ile ayrı ayrı barındırılan buzağıların izlenmesi, çift veya grup halinde barındırılan buzağılara göre daha kolay olabilir, ancak bireysel barınma, buzağılar arasında hastalık bulaşma riskini azaltmaz. Buzağılar sosyal bir hayvandır, bu nedenle çift veya grup halinde barındırma, normal sosyal davranışlarını ifade etmelerine ve sosyal iletişim ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verir. Mevcut araştırmalar, buzağıların çiftliğe varışlarından itibaren küçük, iyi yönetilen gruplar halinde barındırılmasını önermektedir. Çift barınak, sosyal stimülasyon sağlarken buzağıların yakından izlenmesine izin verir.

Sıcak hava stresi

Sıcak hava, buzağıların sıcaklıklar yükselmeye başladığında da stres yaşayabileceğini unutmayın. 25 °C üzerinde olduğunda, buzağıların serin, sağlıklı ve üretken kalmaları için özel dikkat gösterilmesi gerekebilir. Buzağılar, 12-25 °C arasındaki ortamlarda en iyi durumdadır. Bundan daha ısındığında, daha az yemek yiyorlar ve enerjiyi büyümeye ayırmak yerine serin kalmaya çalışıyorlar. Isı stresinden muzdarip buzağılar hareketlerinde azalma, azalan yem alımı, daha yüksek su tüketimi, hızlı solunum, açık ağızdan nefes alma ve hareketlerinde koordinasyon eksikliği belirtileri gösterecektir.

Sıcak ve nemli hava insanlara zarar verebilir, ancak buzağılar da ısı stresine karşı hassastır. Buzağıların sağlıklı kalmasını ve büyüme oranlarını korumasını sağlamak için, onları yapışkan yaz aylarında serin ve rahat tutmak önemlidir. Buzağılar, 12-25 °C arasındaki ortamlarda en iyi durumdadır. Bundan daha ısındığında, daha az yemek yiyorlar ve enerjiyi büyümeye ayırmak yerine serin kalmaya çalışıyorlar.

Isı stresinden muzdarip buzağılar hareketlerinde azalma, azalan yem alımı, daha yüksek su tüketimi, hızlı solunum, açık ağızdan nefes alma ve hareketlerinde koordinasyon eksikliği belirtileri gösterecektir.

Soğuk hava stresi

Termo nötr bölge, buzağıların vücut sıcaklıklarını korumak için ek enerjiye ihtiyaç duymadıkları sıcaklık aralığıdır. Doğumdan dört haftalık olana kadar bu aralık 10 °C ile 25 °C (50-77 ° F) arasındadır ve dört haftadan sütten kesmeye kadar 0 ° C ile 25 °C (32-77 ° F) arasında yükselir. ). Bu, sıcaklıklar bu aralıkların dışında ise, buzağıların sıcak ve sağlıklı kalması için ekstra beslenmeye ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.

Sıcaklıklar 15 °C’nin altına düştüğünde, üç haftadan az buzağılar ısınmak için enerji kullanmaya başlayacaklar. Üç haftadan büyük buzağılar, sıcaklık 5 ° C’nin altına düştüğünde ısınmak için enerji kullanmaya başlar. Bu demektir ki, üreticiler buzağılara daha fazla süt (enerji) sunmazlarsa, süt buzağılarına büyümek veya hastalıklardan korunmak yerine sıcak tutmak için verilecek. Soğuk havalarda yeterli yem verilmeyen buzağılar büyümeyecek ve hatta geriye dönüp kilo verebilecektir.

Buzağılarda Soğuk stresi belirtileri

  • Titriyor, hızlı nefes alıyor veya tüyleri kalkmış durumda ise.
  • Toynakları veya ağızlıkları aşırı derecede soğuk ve renk kaybediyor – vücut, ekstremitelerden kanı yönlendiriyor olabilir.
  • Vücut ısısında düşüş gösteriyorsa.

Buzağı bakımı ve yönetimi İpuçları

Soğukta Buzağı besleme
  • Sıcaklıklar 15 ° C’nin altına düştüğünde, üç haftadan az buzağılar ısınmak için enerji kullanmaya başlayacaklar. Üç haftadan büyük buzağılar, sıcaklık 5 ° C’nin altına düştüğünde ısınmak için enerji kullanmaya başlar.
  • Bu demektir ki, üreticiler buzağılara daha fazla süt (enerji) sunmazlarsa, süt buzağılarına büyümek veya hastalıklardan korunmak yerine sıcak tutmak için verilecek. Soğuk havalarda yeterli yem verilmeyen buzağılar büyümeyecek ve hatta geriye dönüp kilo verebilecektir.
  • Kışın daha fazla süt beslenmesi tavsiye edilir ancak sütün artırılması, kış koşullarında ıslak veya sığ yatakları telafi etmez. İyi bir kural, sıcaklığın 5 ° C’nin altına düştüğü her derece için süt ikame miktarını% 2 artırmaktır. Dış sıcaklık 5 ° C olduğunda, 125 g / l konsantrasyonda günde 4 litre buzağı için açlıktır.
  • Yavruların beslenme programındaki değişiklikleri kademeli ve dikkatli bir şekilde tanıtın. Daha fazla süt besliyorsanız, halihazırda beslediğiniz öğünlerin boyutunu büyütmek yerine bunu fazladan bir veya iki öğün olarak sağlayın.
  • Sütü ılık bir sıcaklıkta (38.5 ° C) besleyin; aksi takdirde buzağı sütü vücut sıcaklığına kadar ısıtmak için kendi enerji depolarını kullanır.
Soğukta Buzağı barınakları
  • Buzağıların onları kuru ve sıcak tutmaya yetecek kadar yatak takımı olduğundan emin olun. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında, buzağıların ısı kaybını azaltmaya yardımcı olacak şekilde samanla yattığınızdan emin olun. Sap-Saman en az 8 cm (üç inç) derinliğinde ve kuru olmalıdır.
  • Bir buzağı altlığı olarak yeterince sap olup olmadığını belirlemek için, “diz çökme testi” yapın: 20 saniye yatağın üzerinde diz çökün ve dizleriniz ıslanırsa, yatağı değiştirin veya ona ekleyin.
  • Yeni doğan buzağıları kurulayın ve onları sıcak tutmak için ısı lambaları kullanın. Islak saç baldırı yalıtamaz ve su buharlaştıkça ısıyı da alır ve genç buzağılarda son derece enerji maliyetlidir. Örtüleme, yataklık için yeterli sap sağlama ve buzağıların ılık suya serbestçe erişebilmesini sağlama gibi diğer iyi kış yönetimi uygulamalarını izleyin.
  • Sap talaştan daha emicidir, bu da buzağıların kuru kalmasına yardımcı olur. Islak bir buzağı, soğuk bir buzağıdır. Buzağıları sıcak tutmak solunum yolu hastalığı vakalarını azaltır ve saman en sıcak yatak tipidir (talaş, kum, pirinç kabuğu veya organik olmayan seçenekler gibi alternatiflere kıyasla)
  • Derin sap altlık yatakları, bir buzağıya sıcak havayı yuva yapıp vücutlarının etrafında hapsedebilir. Buzağılar uzanırken bacaklarını görememelisiniz. Genellikle 12 inç (30 cm) sapla doldurulmuş 3-4 inç (7.6-10 cm) talaş idealdir.
  • Tek seferde büyük miktarlar eklemek yerine sık sık yatak sap altlık ekleyin. Bu, üst katmanı kabarık (sıkıştırmak yerine) ve kuru tutacaktır.
Sağmal çiftliklerde buzağı bakımı ve yönetimi

5-Beslenme

  • Buzağının sindirim sistemi….
  • Su, herhangi bir çiftlik hayvanı besleme işleminde en temel ve en ucuz bileşendir. 180 kg’lık bir buzağı, diyetin sıcaklık, nem ve kuru madde içeriği gibi faktörlere bağlı olarak günlük 10-30 litre suya ihtiyaç duyacaktır. Maksimum kazanç elde etmek için yeterli miktarda temiz, kolay erişilebilir su sağlayın. Buzağılara sunulan ve süt ikame maddeleri ile karıştırılan suyu test edin, çünkü pH, mineral içeriği ve bakteri sayımı birincil önemdedir. Hayvanlarınıza iyi su kalitesi sağlamak için su arıtma ekipmanı kurmanız gerekebilir.
  • Süt ile besleme Buzağıların sütünü açık bir kova yerine bir meme ucundan beslemek, sindirim fizyolojisi, sağlığı, üretkenliği ve refahı için avantajlar sağlar. Kova ile beslenen buzağıların beslendikten sonra kuru bir meme ucundan emmesine izin vermek bu avantajlardan bazılarını sağlar.
  • Otomatik besleyiciler
  • Katı besleme
  • Soğuk havada besleme** yukarıda
  • Sıcak Havada Besleme
  • Bir buzağıyı sütten kesmek veya sütten katı yem diyetine geçirmek, buzağının hayatındaki en stresli dönemlerdir. Yavruların genel sağlığını, refahını ve ekonomik potansiyelini iyileştirmek için kademeli sütten kesme, grup barındırma ve marş ve suya erişim gibi yönetim stratejilerinin uygulanması çok önemlidir. Daha iyi buzağı yönetimi için burada buzağılarınız için bu geçişi kolaylaştıracak yararlı tavsiyeler bulun.

6-Sağlık ve Refah

  • Temizlik
  • Biyogüvenlik .. bak
  • Veterinerlik
    • Koruyucu hekimlik savunmasız buzağılar?
    • Erken hastalık tespiti .. bak
    • Buzağı- hastalıkları.. bak
    • Akciğer iltihaplanması… bak
    • Scours .. bak
    • Dehidrasyon .. bak
    • Tedavi ve korunma .. bak
    • İlaçlar .. bak
    • Ötenazi .. bak
    • Karartma ve dehorning .. bak
    • Kastrasyon .. bak