Bağlı Sistem Ahır
Bağlı tip duraklara sahip ahır sistem ile inek konforu söz konusu olduğunda birçok avantaja sahiptir. Bu tür bir sürü yönetimi, her bir hayvana ve onun refahına pro-aktif, bireyselleştirilmiş bir yaklaşımı mümkün kılar. Bir hayvanın ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verme süresi ve antibiyotikler gibi tıbbi tedavilere daha az ihtiyaç duyulur.
Bağlı Sistem Duraklı Ahır Avantajları
- İneklerin yem tüketimini izlemek daha kolaydır. Hayvanlar yer değiştirmiyor, bu yüzden birey olarak besleniyorlar. Bir ineğin genetik kapasitesinin performansta ifade edilebilmesi olasılığı, az çok çeşitli ineklerin tek bir “besleme bloğu” olarak ele alındığı serbest duraklı ahıra kıyasla daha yüksektir.
- Her bir ineği izlemek daha kolay. Hayvan bakıcıları her bir ineği diğer sistemlere kıyasla daha fazla görürler. Bu, insanın ineği yalnızca sağım sırasında (günde üç veya dört kez) değil, aynı zamanda ahırdaki diğer herhangi bir işte de kontrol ettiği anlamına gelir. Herhangi bir sorunun daha erken keşfedilmesi, daha az üretim kaybı, daha az ciddi hastalık oluşumu ve veterinerlik maliyetinin düşmesi anlamına gelir.
- Bir ineğin alanı, serbest duraklı ahırlar ve sağım odası ile karşılaştırıldığında daha azdır. Yönetmek ve temizlemek için daha az alan demektir.
- Bireyselleştirilmiş takip: Her bir ineğin yeme ve davranışının ne zaman değiştiği çok daha erken belirlenebilir. Sağlık sorunları veya rahatsızlığa işaret eden belirtiler kolayca gözlemlenebilir. Bu, hayvanın ihtiyaçlarına hızlı bir yanıt verir.
- Hızlı dışkı değerlendirmesi: Her bir ineğin dışkısının görsel değerlendirmesi, bir hayvanın genel sağlığının hızlı ve kesin bir şekilde değerlendirilmesini mümkün kılar. Bu, hayvanın ihtiyaçlarına hızlı bir yanıt verir.
- Yemleme iyileştirmeleri: Her bir ineğin, inek sağlığının önemli bir unsuru olan rakip hayvanların engellenmesi olmaksızın suya ve yiyeceğe kolay erişimi vardır.
- Rekabet yok: Hakim ineklerin rekabetçi davranışlarından kaynaklanan yaralanmalar ortadan kaldırılır.
- Tırnak sağlığı: Her bir ineğin durağının ayrı ayrı bakımı, kimyasallar kullanmadan (ayak banyosu) ayak çürümesi gibi sağlık sorunlarının minimum düzeye indirilmesine yardımcı olur.
- Üstün sıhhi koşullar: Her hayvana, daha kuru yatakların üstün sıhhi koşullar sağladığı rahat bir durak sağlanır. Ahır nemindeki azalma, hayvanlar arasındaki çapraz bulaşma risklerini de büyük ölçüde azaltır.
BAĞLI DURAKLAR
Bağlı tip duraklarda sahip ahır sistem içinde inekler ahırda beslenir ve sağılır. Süt ahırı ineklerin ahırının içinde olduğu için diğer binalara yürümek yok. Her ineğin, ayakta durduğu, yemek yediği, uzandığı, geviş getirdiği, ip veya zincirle sabitlendiği kendi durak ve alanı vardır. İnekler metal çubuklarla ayrıldığı için diğerlerini rahatsız etmez. Yem her bir ineğin önüne yerleştirilir ve genellikle iki inek bir sulama yeri kullanır, bu sulama sistemi hayvan tarafından çalıştırılır.
Boru hatları inşa edilir, ahır, sağım ve vakum boru hattı tezgahların tepesine yerleştirilir ve bağlantı tezgahlarına dik olarak çalışır. Süt, satışa kadar soğutulduğu soğutma makinesine kapalı bir sistemde taşınır. Genellikle kamyonlar sütleri çiftlikten günlük olarak süt endüstrisine taşır.
Bağlı tip duraklı ahırlarda gurup uzunluğu sistemlere göre değişir. Kısa durakta, ahırdan dışarı biriken dışkı ve idrar, sıyırıcı ile (genellikle mekanik) çıkarılır. Bu sistem daha az miktarda altlık malzemesi gerektirir, küçük veya orta ölçekli çiftliklerde kullanılır. Genellikle 70-90’dan fazla inek, bağlı ahırlarında barındırılması önerilmez.
BAĞLI SİSTEM AHIR Durak yapısı ve ölçüleri
Bağlı duraklarının boyutu ineklerin boyutuna bağlıdır, tasarım önerilerinin çoğu hayvanların ağırlığına atıfta bulunur. Örneğin: Ağırlığı 400 kg, 500 kg, 600 kg, 700 kg, 800 kg ise; durak optimum genişliği sırasıyla, 1050 mm, 1150 mm, 1250 mm, 1350 mm, 1450 mm’dir.
Hayvan ırkına ve cinsine göre bağlı durak ölçüleri
Hayvanların arka kısmında hafif bir eğim yeterli drenajı sağlar. İnekler, ön kısım arka kısımdan daha yüksek bir yerde ( yukarıya doğru) olduğunda dinlenmeyi sever. Optimum eğim: % 2-3 arasındadır, daha yüksek eğim, yatak malzemesini tutmaz ve arkaya doğru hareket ederek birikir.
Bağlı Sistem Ahır Yataklık ve altlık kullanımı
Sap ile yapılan kalın altlık katman , bacak yaralanmalarını önleyebilir ve inek için rahatlık sağlayabilir. Sap, talaş, kum, yaprak ve kağıt bazlı altlıklar gibi malzemeler pahalıysa, mevcut değilse. Veya gübre yönetiminde sorunlara yol açabiliyorsa. İşçilik ihtiyacı fazla ve pahalıysa, başka çözümler uygulanmalıdır.
Organik olmayan bir altlık olarak kum uygun bir çözümdür, ancak uygulamasının yaygınlığını sınırlayan bazı faktörler vardır. Kumlu gübre düzgün bir şekilde taşınması zor bir malzemedir ve kum yatağı emek yoğundur. Ana avantajı kumun daha az bakteri içermesi, mastitisin daha az görülmesi ve memeye zarar vermemesidir.
Yatak şiltesi ve döşekler rahat bir altlık olabilir. Yaralanmaları minimum düzeye indirmelidir. Şilte veya döşekler toynakların hareketine ve basıncına direnmesi gerektiğinden sağlam ve dayanıklı olmalıdır. Paspaslar da yaygın olarak kullanılır ve sentetik kauçuktan yapılır. Uzun ömürlü bir malzemedir ve ayrıca ince bir tabaka sap örtüsü ile örtülmelidir.
Hayvanınız için yatak ölçüleri uygun mu?
Yatak Boy | Yatak En | Hayvan cinsi |
160-170 cm | 110-115 cm | Jersey, Yerli ırk |
180-183 cm | 120-130 cm | Holstein, Simmental, Montofon |
192-200 cm | 120-130 cm | Limousine, shorthorn |
Kaliteli bir yatak ihtiyacınız varsa KRAIBURG ürünleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bağlı duraklı bu yatakların kalınlığı 2-3 santimetredir; Beton zemine döşendiğinde iyi bir yalıtım ve konfor sağlarken dayanıklı ve uzun ömürlüdür.